Ψυχοθεραπεία
Τι είναι και πως βοηθάει… Διαβάστε περισσότερα
Τι πραγματικά είναι το άγχος και οι αγχώδεις διαταραχές
Το άγχος είναι ένα συναίσθημα που υπάρχει σε όλους μας. Ο λόγος ύπαρξής του είναι εξελικτικός, αφού μέσω του συναισθήματος του άγχους το σώμα μας λαμβάνει από τον εγκέφαλο σήματα που το προειδοποιούν ότι μια κατάσταση μπορεί να γίνει επικίνδυνη και απειλητική για το ίδιο. Μέσω του άγχους, ο άνθρωπος των σπηλαίων απέφευγε να γίνει θήραμα από τα αρπακτικά. Το άγχος χαρακτηρίζεται από συναισθήματα έντονης ανησυχίας και έντασης, οδηγώντας σε ένα σύνολο αλλαγών στο σώμα μας, όπως αυξημένη αρτηριακή πίεση, ταχυκαρδία και εγρήγορση. Πως γίνεται όμως ένα θετικό συναίσθημα επιβίωσης, αντί να μας βοηθάει, να γίνεται εμπόδιο στην καθημερινότητα μας;
Το πρόβλημα δεν έγκειται στο ίδιο το συναίσθημα, αλλά στις σκέψεις που προηγούνται, όπως τι πραγματικά ο εγκέφαλος μας προσλαμβάνει ως απειλή. Υπάρχει σημαντική διαφορά στη σκέψη μεταξύ του “θέλω να γίνω παραγωγικός” και του “με κυνηγάει κάποιο θηρίο”. Έτσι, το άγχος μπορούμε να το χωρίσουμε σε παραγωγικό ή καλοήθες άγχος και αντιπαραγωγικό ή κακοήθες άγχος.
Το παραγωγικό άγχος είναι αυτό που μας κινητοποιεί να δράσουμε και να επιτύχουμε στόχους. Είναι το άγχος που νιώθουμε όταν ετοιμαζόμαστε για μια σημαντική παρουσίαση ή όταν πρέπει να παραδώσουμε ένα έργο στην προθεσμία. Αυτό το είδος άγχους μπορεί να βελτιώσει την απόδοσή μας και να μας κάνει πιο αποτελεσματικούς. Ωστόσο, όταν το άγχος γίνεται υπερβολικό και επίμονο, μπορεί να μετατραπεί σε κακοήθες άγχος.
Το κακοήθες άγχος είναι εκείνο που παραλύει τη σκέψη και τη δράση μας. Είναι το άγχος που μας εμποδίζει να πάρουμε αποφάσεις, να αναλάβουμε δράση και να απολαύσουμε τη ζωή. Αυτό το είδος άγχους μπορεί να οδηγήσει σε σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα, όπως χρόνιο στρες, κατάθλιψη, προβλήματα ύπνου και διάφορες σωματικές παθήσεις.
Η διαχείριση του άγχους είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ψυχικής και σωματικής υγείας. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το άγχος και να το μετατρέψουμε από κακοήθες σε καλοήθες. Αυτοί οι τρόποι περιλαμβάνουν:
Η κατανόηση του άγχους και η αναγνώριση των πηγών του είναι το πρώτο βήμα για την αποτελεσματική διαχείρισή του. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το άγχος είναι μια φυσιολογική αντίδραση του σώματος και ότι δεν είναι κακό από μόνο του. Ωστόσο, όταν το άγχος γίνεται υπερβολικό και αρχίζει να επηρεάζει την καθημερινή μας ζωή, είναι σημαντικό να λάβουμε μέτρα για να το αντιμετωπίσουμε.
Το άγχος μπορεί να είναι σύμμαχος μας αν μάθουμε να το διαχειριζόμαστε σωστά. Μπορεί να μας βοηθήσει να κινητοποιηθούμε, να επικεντρωθούμε στους στόχους μας και να ανταπεξέλθουμε σε δύσκολες καταστάσεις. Με την κατάλληλη προσέγγιση, μπορούμε να μετατρέψουμε το άγχος από εχθρό σε σύμμαχο, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής μας και επιτυγχάνοντας τους στόχους μας.
Συνοψίζοντας, το άγχος είναι ένα συναίσθημα που έχει εξελικτική προέλευση και μας βοηθάει να αντιδρούμε σε επικίνδυνες καταστάσεις. Το πρόβλημα προκύπτει όταν το άγχος γίνεται υπερβολικό και επηρεάζει την καθημερινή μας ζωή. Η διαχείριση του άγχους περιλαμβάνει την κατανόηση των πηγών του, την αλλαγή των αρνητικών σκέψεων, τις τεχνικές χαλάρωσης, τη σωματική άσκηση, την καλή οργάνωση και διαχείριση χρόνου, την κοινωνική υποστήριξη, την υγιεινή διατροφή και την επαγγελματική βοήθεια όταν είναι αναγκαία. Με την κατάλληλη διαχείριση, το άγχος μπορεί να μετατραπεί από εμπόδιο σε εργαλείο που μας βοηθά να επιτύχουμε τους στόχους μας και να ζήσουμε μια πιο υγιή και ευτυχισμένη ζωή.
Οι άνθρωποι που πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές διατηρούν αυξημένα επίπεδα κακοήθους άγχους. Ταλαιπωρούνται από επαναλαμβανόμενες ενοχλητικές σκέψεις ή τις ανησυχίες σχετιζόμενες με την καθημερινότητας τους, λαμβάνοντας αυτές ως «απειλή». Λόγω αυτής της συνεχιζόμενης επαφής τους με τον «ΑΟΡΙΣΤΟ ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ» εμφανίζουν ανησυχία. Μπορούν επίσης να έχουν σωματικά συμπτώματα όπως εφίδρωση, τρέμουλο, ζάλη ή ταχυκαρδία.
Πόνοι: