Ψυχογενής Ανορεξία

Μια λανθασμένη εικόνα που έχω για τον εαυτό μου. Οι άλλοι μου λένε ότι είμαι πάρα πολύ λεπτή, αλλά όταν κοιτάζομαι στον καθρέφτη βλέπω ότι έχω υπερβολικό βάρος

Κατανόηση της Νευρικής Ανορεξίας: Ένας Φιλικός Οδηγός

Η νευρική ανορεξία είναι μια σοβαρή διαταραχή της διατροφής που επηρεάζει τόσο το μυαλό όσο και το σώμα. Χαρακτηρίζεται από έναν έντονο φόβο για αύξηση βάρους και μια παραμορφωμένη εικόνα του σώματος. Οι άνθρωποι με ανορεξία πηγαίνουν σε ακραία μέτρα για να ελέγξουν το βάρος τους, συχνά περιορίζοντας δραματικά την ποσότητα φαγητού που καταναλώνουν και γίνονται επικίνδυνα λεπτοί. Η κατανόηση της κατάστασης αυτής μπορεί να μας βοηθήσει να προσφέρουμε καλύτερη υποστήριξη στους ανθρώπους που πλήττονται.

Τι είναι η Νευρική Ανορεξία;

Η νευρική ανορεξία είναι κάτι περισσότερο από μια επιθυμία να χάσουμε βάρος· είναι μια σύνθετη κατάσταση που συνήθως ξεκινά κατά την εφηβεία, αν και μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες, αν και μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως φύλου. Η έναρξη της ανορεξίας συχνά συμπίπτει με την εφηβεία, μια περίοδο σημαντικών φυσικών και συναισθηματικών αλλαγών. Ωστόσο, η ανορεξία μπορεί να εμφανιστεί και αργότερα στη ζωή, επηρεαζόμενη από διάφορους παράγοντες όπως κοινωνικές πιέσεις και προσωπικές εμπειρίες.

Συμπτώματα της Νευρικής Ανορεξίας

Η αναγνώριση της νευρικής ανορεξίας περιλαμβάνει την παρακολούθηση μιας σειράς συμπτωμάτων που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή:

  1. Φόβος για Αύξηση Βάρους: Οι άνθρωποι με ανορεξία έχουν έντονο φόβο να πάρουν βάρος. Αυτός ο φόβος τους οδηγεί σε ακραίες διατροφικές συνήθειες, παρά το γεγονός ότι είναι ήδη υποσιτισμένοι.
  2. Σημαντικός Περιορισμός Της Διατροφής: Συχνά περιορίζουν δραστικά την ποσότητα θερμίδων που καταναλώνουν. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει πολύ αυστηρές δίαιτες, αποφυγή συγκεκριμένων τροφών ή παράλειψη γευμάτων.
  3. Παραμορφωμένη Εικόνα Σώματος: Ένα κοινό σύμπτωμα είναι η παραμορφωμένη εικόνα του σώματος. Οι άτομα βλέπουν τον εαυτό τους ως υπέρβαρους, ακόμα και όταν είναι πολύ αδύνατοι. Αυτή η παραμορφωμένη αντίληψη παραμένει, παρά τα αποδεικτικά στοιχεία όπως τα σχόλια από άλλους ή φυσικές αλλαγές.
  4. Υπερβολική Άσκηση: Πολλοί συμμετέχουν σε υπερβολική άσκηση για να κάψουν θερμίδες και να ελέγξουν το βάρος τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον προβλήματα υγείας και να επιδεινώσει την κατάσταση.
  5. Φυσικά Συμπτώματα: Η ακραία περιοριστική διατροφή μπορεί να προκαλέσει διάφορα φυσικά συμπτώματα, όπως έντονη απώλεια βάρους, κόπωση, ζάλη, απώλεια μαλλιών και ανώμαλους εμμηνορροϊκούς κύκλους. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως αποτυχία οργάνων.

Πώς Διαγιγνώσκεται η Ανορεξία;

Η διάγνωση της νευρικής ανορεξίας απαιτεί μια λεπτομερή αξιολόγηση από επαγγελματία υγειονομικής περίθαλψης, όπως ψυχίατρο ή ψυχολόγο. Θα εξετάσουν:

  • Συνεχιζόμενη απώλεια βάρους και άρνηση διατήρησης ενός υγιούς βάρους.
  • Εντονότατο φόβο αύξησης βάρους.
  • Παραμορφωμένη εικόνα σώματος και άρνηση της σοβαρότητας της χαμηλής τους βάρους.
  • Περιοριστικές διατροφικές συνήθειες και πιθανή υπερβολική άσκηση.

Η οικογένεια και οι φίλοι συχνά παρατηρούν αυτά τα σημεία πριν από μια επίσημη διάγνωση. Η παρακολούθηση της ακραίας απώλειας βάρους, των αλλαγών στις διατροφικές συνήθειες και της εμμονής με την εικόνα του σώματος μπορεί να είναι σημάδια της ανορεξίας. Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν αυτά τα σημεία γρήγορα για να αποτραπεί η επιδείνωση της υγείας.

Πώς Αντιμετωπίζεται η Ανορεξία;

Η θεραπεία της νευρικής ανορεξίας απαιτεί συνδυασμό ιατρικής, ψυχολογικής και διατροφικής υποστήριξης. Εδώ είναι πώς συνήθως λειτουργεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο θεραπείας:

  1. Ιατρική Φροντίδα: Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία για να διαχειριστούν τις επιπλοκές υγείας και να σταθεροποιηθεί η κατάσταση του ατόμου. Οι γιατροί παρακολουθούν ζωτικά σημεία, διαχειρίζονται διατροφικές ελλείψεις και παρέχουν απαραίτητη ιατρική υποστήριξη.
  2. Διατροφική Συμβουλευτική: Η αποκατάσταση υγιών διατροφικών συνηθειών είναι κρίσιμη. Οι διαιτολόγοι βοηθούν τα άτομα να δημιουργήσουν ισορροπημένα σχέδια γευμάτων, να αυξήσουν σταδιακά την πρόσληψη θερμίδων και να ξεπεράσουν τους φόβους που σχετίζονται με την τροφή.
  3. Ψυχοθεραπεία: Η ψυχοθεραπεία είναι κεντρική στη θεραπεία της ανορεξίας. Η γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία (CBT) βοηθά τα άτομα να αμφισβητήσουν τις αρνητικές σκέψεις για το βάρος και την εικόνα του σώματος, να αναπτύξουν υγιέστερους μηχανισμούς αντιμετώπισης και να αντιμετωπίσουν υποκείμενα ψυχολογικά ζητήματα. Η θεραπεία που περιλαμβάνει την οικογένεια μπορεί επίσης να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, ειδικά για τους εφήβους, καθώς εμπλέκει την οικογένεια στη διαδικασία ανάρρωσης.
  4. Φαρμακευτική Θεραπεία: Αν και δεν υπάρχει ειδικό φάρμακο για την ανορεξία, μερικοί άνθρωποι μπορεί να ωφεληθούν από φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση σχετικών καταστάσεων όπως η κατάθλιψη ή το άγχος. Αντικαταθλιπτικά ή άλλα φάρμακα μπορεί να είναι μέρος του θεραπευτικού σχεδίου.
  5. Ομάδες Υποστήριξης: Η συμμετοχή σε ομάδες υποστήριξης μπορεί να προσφέρει επιπλέον πόρους και συναισθηματική υποστήριξη. Η σύνδεση με άλλους που έχουν αντιμετωπίσει παρόμοιες προκλήσεις μπορεί να είναι ενθαρρυντική και να προσφέρει πολύτιμες γνώσεις για τη διαδικασία ανάρρωσης.

Συμπερασματικά

Η νευρική ανορεξία είναι μια σύνθετη διαταραχή που απαιτεί μια σκεπτόμενη και ολοκληρωμένη προσέγγιση στη θεραπεία. Ενώ τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν με μερικά συμπτώματα, η πιο αποτελεσματική θεραπεία συνήθως συνδυάζει ιατρική φροντίδα, διατροφική υποστήριξη, ψυχοθεραπεία και συμμετοχή της οικογένειας. Η πρώιμη παρέμβαση και ένα εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας είναι ουσιώδη για την βελτίωση των αποτελεσμάτων και την υποστήριξη της ανάρρωσης.

Αν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε παλεύει με συμπτώματα νευρικής ανορεξίας, είναι κρίσιμο να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Ένας ψυχίατρος ή ψυχολόγος μπορεί να προσφέρει την απαραίτητη καθοδήγηση και υποστήριξη για την αντιμετώπιση της

 Θεραπεία

Η Ψυχογενής ανορεξία είναι μία από τις πιο επικίνδυνες ψυχικές παθήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο επαγγελματίας ψυχικής υγείας και το οικογενειακό πλαίσιο. Επειγόντως όταν διαπιστώσετε ότι τα παραπάνω συμπτώματα υπάρχουν σε ένα ασθενή, θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιον Ψυχίατρο-Ψυχοθεραπευτή. Τα καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα σύμφωνα με τις έρευνες δίδουν η χορήγηση φαρμακευτικού σκευάσματος σε συνδυασμό με ψυχοθεραπεία.

Αρναούτογλου Νικήτας
Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής

Μοιραστείτε την σελίδα σε κάποιο κινητό ή εκτυπώστε: