Σύνδρομο «Επαγγελματικής Εξουθένωσης» ή Σύνδρομο «Burnout»
Είναι τελικά οι διακοπές πιο αναγκαίες απ’ότι νομίζουμε;
Σύνδρομο Επαγγελματικής Εξουθένωσης ή Burnout
Σήμερα λόγω του στρεσσογόνου τρόπου ζωής και αυξημένων επαγγελματικών υποχρεώσεων, το «σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης» ή «σύνδρομο burnout» γίνεται ολοένα και πιο επίκαιρο. Τι πραγματικά όμως είναι το «σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης»;
«Burnout» είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται από τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας προκειμένω να περιγράψουν το αίσθημα μακροχρόνιας εξάντλησης, συνοδεύεται από μειωμένο ενδιαφέρον που σχετίζεται κυρίως με τον χώρο της εργασίας. Χρησιμοποιείται ως όρος αργκό αφου στην μετάφραση burnout σημαίνει εξουθένωση. Το σύνδρομο είναι κάτι πολύ περισσότερο και διαφορετικό από το στρες εργασίας. Έτσι όλοι οι άνθρωποι που βιώνουν υψηλή πίεση στον χώρο της εργασίας, δεν κινδυνεύουν από επαγγελματική εξουθένωση. Υπάρχουν όμως ορισμένα επαγγέλματα όπως: οι επιχειρηματίες , οι καθηγητές, οι άθλητές που ασχολούνται με τον πρωταθλητισμό και οι άνθρωποι απασχολούνται στον τομέα της υγείας που θεωρούνται ότι βρίσκονται σε ομάδα υψηλού κινδύνου.
Στον παρακάτω πίνακα αναφέρονται κάποια από τα πρώιμα συμπτώματα τoυ “Συνδρόμου”.
Διαφορές Συνδρόμου Burnout με την Κατάθλιψη
Ποιά είναι όμως η διαφορά μεταξύ συνδρόμου επαγγελματικής εξουθένωσης και κατάθλιψης από την στιγμή που κάποια από τα συμπτώματα εντοπίζονται και στις δύο κλινικές οντότητες; (π.χ. ακραία εξάντληση, μειωμένη ενέργεια, μειωμένη απόδοση στην εργασία και στο οικείο περιβάλλον). Η διαφοροποίηση παρατηρείται κυρίως στον τρόπο εμφάνισης των συμπτωμάτων, αφού στην κατάθλιψη οι αρνητικές σκέψεις και τα συναισθήματα δεν περιορίζονται μόνο στην χώρο εργασίας αλλά επεκτείνονται σε διαφόρους τομείς της ζωής. Άλλα κλασικά συμπτώματα της κατάθλιψης, που δεν εμφανίζονται στο σύνδρομο εξουθένωσης είναι: η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η απελπισία και η αυτοκτονικότητα.